Dessa böcker måste ni läsa!

Idag så tänkte jag faktiskt tipsa om 3 böcker som jag betat av denna vecka. Har nästan läst 1 bok om dagen och känner att jag äntligen fått tillbaka mitt "läsar-sug"! :)


1. Hur kunde hon? av Dana Fowley

Den femåriga flickan Dana och hennes syster Heather hamnar i händerna på Skottlands värsta pedofilring genom tiderna. Det är deras biologiska mamma och styvpappa som introducerar dem och de blir gång på gång våldtagna, slagna och utsatta för extrema övergrepp och våld av ett flertal pedofiler.
I vuxen ålder bestämmer sig Dana, med stöd av sin make, för att berätta vad som hänt henne och försöka sätta dit förövarna. Det slutar med att många av gärningsmännen, inklusive modern som inte bara möjliggjort övergreppen utan dessutom aktivt deltagit i dem, blir dömda och får avtjäna långa fängelsestraff. Det här är berättelsen om en ung kvinnas kamp för att komma tillbaka till ett normalt liv efter år av övergrepp från såväl främlingar som från familjemedlemmar, och från modern som borde varit den som skyddade henne mest.


2. Kriget är slut av Morgan Alling

När Morgan skildrade sin tuffa barndom i radioprogrammet Sommar år 2009 blev gensvaret enormt. Kanske för att ingen hade anat att den glada, spexande, populära skådespelaren hade en annan sida. Att det bakom skratten även fanns en stor sorg. Under sina första fyra år bodde Morgan och hans lillebror Stefan tillsammans med sin ensamstående alkoholiserade mor. Vardagen var fylld av supande, slagsmål och flyttar mellan olika lägenheter. Men mamman älskade ändå sina söner och försökte ta hand om dem så gott hon kunde. Och Morgan hittade på allehanda bus och upptåg som gjorde honom till hjälte både hos kompisarna och fyllgubbarna. Men till slut tappade mamman kontrollen över festandet, förlorade jobbet och blev inlagd på behandlingshem. Morgan och hans lillebror hamnade på barnhem, men trots mammans alla löften kom hon aldrig och hämtade dem. Istället skildes bröderna åt och skickades från fosterfamilj till fosterfamilj.Morgan tycktes förutbestämd för ett liv med missbruk och misär. Räddningen kom i form av en kärleksfull fosterpappa som vågade ställa krav, och teatern som blev Morgans nya hem.


3. Imamens dotter av Hannah Shah

Hannah är imamens dotter. Hennes familj är djupt respekterad i grannskapet, hennes far ses som en stor man. Bara familjen känner till de övergrepp som Hannah utsätts för. Enda vägen till ett värdigt liv är att bryta med familjen men kan en ung muslimsk kvinna göra det?  Pappan använder sin makt på sitt sätt: han utsätter sin dotter för både fysiska och psykiska övergrepp. Resten av familjen vet. Ingen förmår hjälpa.
Hannah själv försöker klara både skolan och livet hemma, men när släkten förebereder hennes bröllop med en man hon själv inte har valt flyr hon. Detta är en berättelse om att välja friheten trots att den har ett högt pris. Hannah Shahs självbiografi har fått stor uppmärksamhet. Hon arbetar nu med att hjälpa andra kvinnor som far illa.


Alla 3 böcker är ju som sagt skrivna utifrån verkliga händelser och det kanske är därför dom är så bra. Man berörs och blir upprörd på riktigt. Läs dom!!


Long time ago!

Kände att det var alldeles för länge sedan jag skrev något här men antar att det är så det blir när det är sommar och man försöker kombinera det med jobb, kul med barnen och bröllopsplanering. Egentligen är det väl inte så mycket nytt som har hänt... typ: Charlie har fått mer tänder och dreglar lite igen, speciellt då han sover. Charlie har börjat potträna och det går riktigt bra faktiskt FAST det är ändå långt kvar. Kasper vann barnloppet i lilleputtland, en riktigt stor grej! vi har badat och lekt och åkt karuseller osv..

Vi njuter av sommaren helt enkelt och försöker så gott som det går att kombinera det med jobb. Blir ledig mån och tis nästa vecka så vid bra väder blir det bad och vid dåligt väder blir det Ikea för min del - behöver köpa in en massa grejs till bröllopet plus att vi hade tänkt börja göra om gästrummet till Charlies rum och Kasper behöver då nya grejer då som t.ex. garderob och skrivbord.

Annars så är det ju nästan bara en sak vi pratar om här hemma.. så här kommer en liten Bröllops-update:

* sång i kyrkan -check
* bil/skjuts till festen - check
* smått o gott som rispåsar, champagneglas, dukar, ljushållare m.m. - check
* högtalare/mikrofon - check
* catering - check (dock inte fastställd klart menyn velingar som vi är)
* Bröllopstårta - check
* Brudklänning - check
* ringar - check (hämtas i slutet av augusti)
* Valt brudvals-låt

Dock är det ju en massa kvar som är ogjort men det pratar vi inte om.. än.. Vi får stressa lite mer i augusti bara! :P

RSS 2.0